onsdag 10 juni 2009

Hallon-/Jordgubbsmousse

450 g hallon eller jordgubbar (ca 1 liter)
3 tsk pressad citronsaft
4 gelatinblad
1 äggvita
1 dl strösocker
1½ dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta. Ha i 2 tsk citronsaft.

Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktigt fluffig smet.

Vispa grädden inte allt för hårt.

Ta upp gelatinet och smält försiktigt i en kastrull tills det lösts upp helt. (Brukar värma i vatten bad) Rör ner lite bärpuré i gelatinet, häll sedan blandningen i resten av bärpurén. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag. Låt moussen stå i 2 timmar i kylen tills den har stelnat, sedan är det bara att fylla en tårta.

I bland kan denna mousse ha svårt att stelna, var därför ute i god tid så att du kan ha i mer gelatin om det skulle behövas. Använder du frysta jordgubbar så häll av lite av saften när den töar, eller ha i lite mer gelatin då jordgubbar innehåller mer vätska än hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar